Mintaj w tempurze i sosie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1320
Składniki:
- 600 g filetów z mintaja
- 2 marchewki
- 2 czerwona cebula
- 1 łyżeczka przypraw do ryb
- 1 cytryna
- sól
- Tempura:
- 1 szklanka zimnej wody
- 0,5 szklanki mąki pszennej
- 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
- Sos:
- 100 ml bulionu dashi
- 50 ml ciemnego sosu sojowego
- 30 ml mirin
- 2 łyżki wina ryżowego
Opis przygotowania:
Sałatę oraz marchew umyć i odsączyć z wody. Marchew obrać ze skóry, pokroić ją w krążki, a następnie wyciąć w nich ozdobną foremką dowolne kształty. Cebulę pokroić w cienkie krążki. Filety z mintaja pokroić je na małe kawałki i oprószyć je solą, pieprzem i przyprawą do ryb.
Przygotować tempurę: mąkę pszenną przesypać do miski i wymieszać ją z mąką kukurydzianą. Po wymieszaniu wlać do tego zimną wodę, wymieszać, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki i namoczyć w tym przygotowane wcześniej kawałki ryby. Namoczoną rybę włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć ja na rumiany kolor.
Gotową wyciągnąć z oleju i przełożyć na talerz.
Przygotować sos: bulion dashi zagotować na średnim ogniu, po czym ściągnąć go z ognia, wlać do niego mirin, sos sojowy oraz wino ryżowe, wymieszać i polać tym potrawę. Całość udekorować pokrojoną marchewką, cytryną, czerwoną cebulą oraz sałatą strzępiastą.
Przygotować tempurę: mąkę pszenną przesypać do miski i wymieszać ją z mąką kukurydzianą. Po wymieszaniu wlać do tego zimną wodę, wymieszać, aby powstała konsystencja gęstej śmietanki i namoczyć w tym przygotowane wcześniej kawałki ryby. Namoczoną rybę włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć ja na rumiany kolor.
Gotową wyciągnąć z oleju i przełożyć na talerz.
Przygotować sos: bulion dashi zagotować na średnim ogniu, po czym ściągnąć go z ognia, wlać do niego mirin, sos sojowy oraz wino ryżowe, wymieszać i polać tym potrawę. Całość udekorować pokrojoną marchewką, cytryną, czerwoną cebulą oraz sałatą strzępiastą.
Komentarze (0)