Minchee
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1467
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 4 ziemniaki
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 jajka
- 1 szklanka ryżu
- 1 łyżka sosu sojowego ciemnego
- 1 łyżka melasy z trzciny cukrowej
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki nasion mielonego kopru
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osaczyć z wody. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać dwoma szklankami lekko osolonej wody z 1 łyżką oliwy z oliwek i ugotować na sypko. Ugotowany odparować, wymieszać i przełożyć na talerz. Ziemniaki przełożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować w mundurkach do miękkości. Ugotowane odcedzić, obrać ze skóry i pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać ze skóry, pokroić w kostkę i zeszklić na pozostałej oliwie na patelni. Do zeszklonej cebuli dodać mięso mielone, wsypać mielony koper, wlać sos sojowy, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Następnie dodać do tego melasę, wymieszać, po czym dodać ugotowane wcześniej ziemniaki. Całość doprawić do smaku przyprawami, ponownie wymieszać i smażyć pod przykryciem do miękkości składników. Wówczas ściągnąć je z ognia i dodać do ryżu na talerzu. Jajka wbić na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i smażyć je do chwili, aż się zetną. Wtedy ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy. Wszystko posypać natką zielonej pietruszki.
Komentarze (0)