Mątwa z groszkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1835
Składniki:
- 400 g zielonego groszku w zalewie
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 mątwy mrożone
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 1 łyżki bułki tartej
- sól
Opis przygotowania:
Mątwy rozmrozić, oczyścić i pokroić na kawałki. Groszek zielony osączyć z zalewy. Czosnek obrać ze skóry, pokroić go drobno i zeszklić na rozgrzanej oliwie na patelni. Do zeszklonego czosnku dodać pokrojone wcześniej mątwy, oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu i smażyć przez 10 minut na średnim ogniu. Potem dodać do tego osączony z zalewy groszek zielony. Wszystko doprawić do smaku przyprawami, posypać bułką tartą, wymieszać i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Po tym czasie całość ściągnąć z ognia i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)