Marynowana marchew z rzodkwią
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 6026
Składniki:
- 3 szklanki octu 10%
- 3 szklanki wody
- 2 kg marchwi
- 2 kg białej rzodkwi
- 2 cm imbiru
- 1,5 szklanki cukru
- 1,5 łyżki soli
Opis przygotowania:
Marchew, rzodkiew oraz imbir umyć i obrać ze skóry. Następnie marchew i rzodkiew zetrzeć na tarce jarzynowej o grubych oczkach. Imbir zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wszystkie starte składniki wymieszać ze sobą i przełożyć do dużego garnka. Ocet zmieszać z wodą, cukrem oraz szczyptą soli, po czym wlać do garnka ze składnikami i zagotować na średnim ogniu. Po zagotowaniu wszystko przełożyć do słoików i zakręcić pokrywkami. Zakręcone słoiki przełożyć do garnka z wodą (woda powinna sięgać do połowy słoików ) i zagotować. Potem wyciągnąć z garnka i odstawić do ostygnięcia. Ilość składników jest przewidziana na 4 słoiki o pojemności 1 l.
Komentarze (1)
całkowicie nie przemyslany przepis, pewnie spisany skądś, z tych proporcji (4 kg warzyw) wyszlo mi 9 listrowych sloikow, a zalewy zabrakło... dno