Małże gotowane z miętą i mandarynka
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1739
Składniki:
- 2 skórki z mandarynek
- 2 pomidorki cherry
- 1 l mineralnej wody niegazowanej
- 1 kg mrożonych małży
- 1 suszona trawa cytrynowa
- 1 szklanki wytrawnego białego wina
- garść świeżej mięty
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Małże rozmrozić, dokładnie opłukać pod bieżąca wodą i osączyć z jej nadmiaru. Skórki z mandarynek sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i pokroić w cienkie plastry. Miętę oraz pomidory umyć i osączyć z wody. Mięte pokroić na kawałki, a pomidory w cienkie plastry. Rozmrożone małże przełożyć do rondla, zalać je winem wytrawnym, wodą mineralną, dodać pokrojoną miętę, skórkę z mandarynek i trawę cytrynową. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, wymieszać i gotować do czasu, aż małże się otworzą. Te, które się nie otworzyły, należy odrzucić, a resztę ściągnąć z ognia i przelać do odpowiedniego naczynia. Wszystko udekorować pokrojonymi pomidorkami cherry.
Komentarze (0)