Makaron zapiekany z serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 4960
Składniki:
- 250 g makaronu
- szczypta soli
- 8 małych pomidorów
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 200 g tartego sera
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- 3 łyżki sera parmezan
Opis przygotowania:
Makaron wrzucić do osolonego wrzątku i gotować 10 minut. Ugotowany przelać zimną wodą i osączyć. Przygotowaną z masła i mąki zasmażkę rozrzedzić mlekiem, chwilę gotować i dodać do niej tarty ser. Sos zdjąć z ognia i zamieszać. W wysmarowanej tłuszczem formie żaroodpornej ułożyć makaron i pomidory. Sos przyprawić solą, pieprzem, tartą gałką muszkatołową i zalać makaron. Potrawę posypać tartym parmezanem. Piec w nagrzanym piekarniku, aż na powierzchni utworzy się chrupiąca i złota skórka z sera.
Komentarze (0)