Łosoś nadziewany z warzywami
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2572
Składniki:
- 200 g wędzonego łososia
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 4 łyżki oliwek zielonych w zalewie
- 4 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 1 koper naciowy
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki suszonej, mielonej pietruszki
- 0,5 kg batatów
- natka selera do dekoracji
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Łososia pokroić w cienkie plastry o szerokości 4 cm. Warzywa umyć i osączyć z wody. Cebulę obrać ze skóry i włożyć do garnka z lekko osoloną wodą. Dodać do niej pokrojony na kawałki koper naciowy i razem ugotować do miękkości. Do drugiego garnka włożyć obrane ze skóry bataty i marchew, zalać lekko osoloną wodą i również ugotować do miękkości. Ugotowane warzywa odcedzić. Koper naciowy z cebulą pokroić na drobne kawałki, dodać do nich osączone z zalewy oraz pokrojone drobno oliwki i dokładnie wymieszać. Wymieszane składniki zawinąć w plastry wędzonego łososia i spiąć małymi wykałaczkami. Ugotowane bataty oraz marchewki zmiksować mikserem i przełożyć na talerz. Na to wyłożyć nadzianego warzywami łososia. Czosnek obrać ze skóry i zeszklić na 1 łyżce oliwy z oliwek. Dodać do tego przecier pomidorowy, doprawić do smaku pieprzem oraz solą, wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Usmażone składniki dodać do potrawy. 3 łyżki oliwy z oliwek zmieszać z mieloną, suszona natką zielonej pietruszki i polać całość. Wszystko udekorować natką selera.
Komentarze (0)