Le gargouillou
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1952
Składniki:
- 2 ziemniaki
- 4 żółte fasolki szparagowe
- 2 buraczki ćwikłowe
- 2 kolby kukurydzy
- 2 czerwone rzodkiewki
- 2 pomidory
- 2 marchewki
- 2 łyżki soku z czerwonych buraczków
- 2 gałązki świeżego tymianku
- 1 biała rzodkiew
- 1 garstka listków nasturcji
- 1 mały seler
- 1 łyżka zielonego świeżego groszku
- czerwona bazylia
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa umyć i osączyć z wody. Buraczki ćwikłowe wraz z selerem obrać ze skóry, przełożyć razem do jednego rondla, zalać wodą tak, aby składniki nie wystawały i ugotować do miękkości. Ugotowane odcedzić, pokroić w cienkie plastry i przełożyć na talerz. Następnie marchew obrać ze skóry, fasolkę szparagową pozbawić końcówek, po czym razem przełożyć do jednego rondla, zalać wodą i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić, po czym marchew pokroić w talarki i razem z fasolką w całości dodać do warzyw na talerzu. Rzodkiew białą obrać ze skóry i razem z czerwoną pokroić w talarki, po czym dodać do pozostałych składników. Pomidory pokroić w pokroić w ćwiartki i dodać do sałatki wraz z zielonym groszkiem i pokrojonymi na kawałkami kolbami kukurydzy. Wszystko udekorować listkami nasturcji, czerwoną bazylią i polać sokiem z buraczków czerwonych.
Komentarze (0)