Lasagne zapiekane ze szpinakiem
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3479
Składniki:
- 400 g mrożonego szpinaku
- 300 ml mleka
- 200 g płatów lasagne
- 100 ml śmietany 18 %
- 40 g sera pleśniowego Blue
- 40 g tłuczonych orzechów włoskich
- 40 g tartego parmezanu
- 6 łyżek masła
- 3 łyżki mąki
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- 0,5 łyżeczki soku cytrynowego
- pieprz
- sól
Opis przygotowania:
Makaron lasagne zalać lekko osoloną wodą, ugotować do miękkości i odcedzić. Szpinak rozmrozić. Ser pleśniowy pokruszyć na drobne kawałki. Trzy łyżki masła stopić w rondlu, dodać do tego mąkę i zrobić zasmażkę. Następnie do zasmażki wlać śmietanę i mleko oraz dodać pokruszony ser pleśniowy. Mieszać do czasu, aż całość zgęstnieje, wtedy ściągnąć z ognia. Rozgrzać 3 łyżki masła na patelni, dodać rozmrożony szpinak i tłuczone orzechy włoskie, doprawić pieprzem, solą, sokiem z cytryny oraz gałką muszkatołową i smażyć przez 2 minuty. Po tym czasie ściągnąć z ognia i wymieszać ze składnikami z rondla. naczynie do zapiekania wyłożyć plastrami lasagne. Następnie na plastry wyłożyć wymieszane składniki ze szpinakiem i ponownie przełożyć plastrami lasagne. Wierzch posypać tartym parmezanem. Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni i piec przez około 40 minut. Podawać w naczyniu, w którym się zapiekało.
Komentarze (0)