Kurczak w galarecie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 6603
Składniki:
- 500 g filetów z kurczaka
- 1,5 l wywaru z kostki rosołowej
- włoszczyzna
- 1 cebula
- 2-3 białka
- 8 łyżeczek żelatyny
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 150 g konserwowego groszku
- 150 g kukurydzy konserwowej
- 15-20 czarnych oliwek
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
Opis przygotowania:
Mięso zalać wywarem z kostki rosołowej i ugotować wraz z obraną włoszczyzną, cebulą, liściem laurowym i zielem angielskim. Pod koniec gotowania przyprawić wywar do smaku solą, po czym przecedzić przez sito wyłożone gazą i odstawić w chłodne miejsce. Kiedy na wierzchu zbierze się tłuszcz - zdjąć go łyżką cedzakową. Następnie mocno podgrzać wywar, aby go sklarować. Dodać do gorącego wywaru ubitą z białek pianę i zagotować ciągle mieszając. Całość ponownie przecedzić i odmierzyć litr wywaru. namoczyć w wodzie żelatynę, a gdy spęcznieje - rozprowadzić ją w gorącym wywarze i odstawić, by galareta zaczęła tężeć. Mięso pokroić na kawałki, marchewkę w słupki, a pietruszkę i oliwki w plasterki. W salaterkach ułożyć mięso i warzywa i zalać je częścią galarety.
Tak przygotowane salaterki wstawić do lodówki, a gdy warstwa stężeje, na jej wierzchu ułożyć ćwiartki jaj, plasterki czarnych oliwek, groszek i kukurydzę. Całość zalać pozostałą galaretą i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Gotowe galantyny wyjąć z salaterek i podawać skropione sokiem z cytryny.
Tak przygotowane salaterki wstawić do lodówki, a gdy warstwa stężeje, na jej wierzchu ułożyć ćwiartki jaj, plasterki czarnych oliwek, groszek i kukurydzę. Całość zalać pozostałą galaretą i wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Gotowe galantyny wyjąć z salaterek i podawać skropione sokiem z cytryny.
Komentarze (1)
Ubitą pianę z białek?? A po co?