Królik w czekoladzie z pistacjami
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1718
Składniki:
- 300 g gorzkiej czekolady
- 30 g pistacji
- 4 udka z królika
- 4 ząbki czosnku
- 1 mały por
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 łyżka masła do wysmarowania brytfanki
- 0,5 kostki masła
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Udka z królika oraz por umyć i osączyć z wody. Następnie brytfankę wysmarować masłem. Czosnek obrać ze skóry, rozgnieść nożem i wysmarowań nim udka z królików. Wysmarowane mięso przełożyć do brytfanki i oprószyć je szczyptą soli oraz pieprzu. Na to nałożyć pokrojone w cienkie plastry masło i całość posypać bułka tartą z pistacjami. Składniki wstawić do rozgrzanego piekarnika o temperaturze 200 stopni i piec do miękkości mięsa. Kiedy mięso zmięknie, wyciągnąć z piekarnika. Czekoladę gorzką połamać na drobne kawałeczki, przełożyć je do rondla, postawić na małym ogniu i rozpuścić na płynną masę. Rozpuszczoną masę przelać na talerz i dodać do niej składniki z mięsem. Wszystko udekorować porem i polać sosem z pieczenia.
Komentarze (0)