Krokiety z serem i szynką
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 5186
Składniki:
- 250 ml mleka
- 45 g masła
- 50 g mąki
- 60 g szynki
- 60 g sera
- 70 g suchej bułki
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól
- 250 ml oleju do smażenia
Opis przygotowania:
Mleko zagotować z solą i gałką muszkatołową. Masło stopić, dodać mąkę i podgrzewać przez chwilę. Zdjąć z ognia i dodawać mleko powoli. Ponownie postawić na ogniu i przez cały czas doprowadzać do zgęstnienia. Zestawić z ognia, dodać posiekaną szynkę, utarty ser i jedno żółtko. Ostudzić. Pozostałe jajko ubijaj cały czas na patelni. Z masy serowej uformuj kulki o wielkości mniej-więcej orzecha włoskiego. Zanurz w ubitym jajku i obtocz w bułce. Smaż krokiety do czasu, aż będą rumiane. Podawać gorące, osuszone wcześniej z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku,
Komentarze (0)