Kozhukkatta

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: średnie
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 2 os.
  • Odsłony: 486
Kozhukkatta
fot. Jayashree Govindarajan (Wikimedia Commons) / CC-BY 2.0

Składniki:

  • 200 g mąki ryżowej
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki soli
  • do 0,5 szklanki wody
  • Na farsz:
  • 1,5 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 szklanka brązowego cukru
  • 1 łyżka soku jagodowego
  • 1 łyżka oleju
  • 0,5 łyżeczki mielonego kardamonu

Opis przygotowania:

Mąkę ryżową przesypać na stolnicę i wymieszać ją ze szczyptą soli. Wlać do tego olej, odrobinę wody i wyrobić gładkie ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 10 minut w temperaturze pokojowej. Następnie podzielić je na równe kawałeczki i uformować z nich kulki ręcznie. Kulki rozwałkować wałkiem na grubość 3 mm.

Przygotować farsz: rozgrzać olej na patelni i wsypać do niego mielony kardamon i brązowy cukier. Składniki te wymieszać i trzymać na średnim ogniu do chwili, aż brązowy cukier się rozpuści. Wtedy wsypać do tego wiórki kokosowe i wlać sok jagodowy. Całość dobrze wymieszać, po czym ściągnąć z ognia, lekko przestudzić i przełożyć łyżeczką na rozwałkowane wcześniej ciasto.

Ciasto z farszem dokładnie zawinąć w sakiewki, po czym przełożyć na sito naczynia do gotowania na parze, zalanego do połowy wodą. Następnie od chwili zagotowania wody w naczyniu wszystko gotować na parze przez około 7-10 minut. Po tym czasie ściągnąć z sita i przełożyć na talerz.

Komentarze (0)