Kotlety z móżdżku wołowego i sera w sosie pomidorowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1120
Składniki:
- 400 g móżdżku wołowego
- 100 g tartego parmezanu
- 30 g sera Gouda w całości
- 2 ząbki czosnku
- 4 łyżki oleju
- 2 jajka
- 1 słodkie jabłko
- 1 szklanka bułki tartej
- sól
- pieprz czarny mielony
- pęczek drobnego szczypiorku
- Sos:
- 50 ml koncentratu pomidorowego
- 0,5 szklanki bulionu warzywnego
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka śmietany 18%
- sól
- pieprz czarny mielony
- cukier
Opis przygotowania:
Szczypiorek oraz jabłko umyć, osączyć z wody i drobno posiekać. Jabłko pozbawić gniazd nasiennych i pokroić je w drobną kostkę. Ser Gouda pokroić w drobna kostkę. Następnie móżdżek wołowy pokroić drobno i przełożyć go do miski. Wsypać do niego tarty parmezan oraz obrany ze skóry i pokrojony drobno czosnek. Wbić do tego jajka, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu i dobrze wymieszać. Po wymieszaniu uformować z tego kotlety, obtoczyć je bułką tartą i smażyć na mocno rozgrzanym oleju na patelni z obu stron na rumiany kolor. Gotowe ściągnąć z patelni, osączyć z nadmiaru tłuszczu i wyłożyć na talerz.
Przygotować sos: masło stopić na rozgrzanej patelni. Do stopionego masła wsypać mąkę, dobrze wymieszać i zrobić z tego jasną zasmażkę. Następnie do zasmażki wlać bulion warzywny, koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, cukrem, dokładnie wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i polać tym po potrawie. Całość posypać pokrojonym wcześniej jabłkiem, serem Gouda i szczypiorkiem.
Przygotować sos: masło stopić na rozgrzanej patelni. Do stopionego masła wsypać mąkę, dobrze wymieszać i zrobić z tego jasną zasmażkę. Następnie do zasmażki wlać bulion warzywny, koncentrat pomidorowy, doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, cukrem, dokładnie wymieszać i zagotować. Po zagotowaniu ściągnąć z ognia i polać tym po potrawie. Całość posypać pokrojonym wcześniej jabłkiem, serem Gouda i szczypiorkiem.
Komentarze (0)