Kocie języczki
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1380
Składniki:
- 2 łyżki masła do wysmarowania papieru do pieczenia
- Ciasto:
- 3 białka jaj
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 0,5 szklanki cukru
- 0,5 szklanki masła
- Posypka:
- 2 łyżki tartej skórki pomarańczowej
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Papier do pieczenia wysmarować masłem i wyłożyć nim blachę do pieczenia.
Przygotować ciasto: masło utrzeć mikserem razem z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Do utartej masy wlać ekstrakt waniliowy, wsypać stopniowo mąkę, cały czas ucierając i dodając do po łyżce ubitej piany z białek. Całość ponownie zmiksować mikserem, aż do uzyskanie jednolitej masy. Następnie zmiksowane składniki przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć je na wysmarowany wcześniej papier do pieczenia w kształt języczków.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do chwili, aż ciasto cię zarumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika.
Przygotować posypkę: tartą skórkę pomarańczowa wymieszać z cukrem pudrem, po czym wymieszanymi składnikami posypać jeszcze gorące ciasto. Gotowe przełożyć na talerz i pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować ciasto: masło utrzeć mikserem razem z cukrem na puszystą masę. Białka ubić na sztywną pianę. Do utartej masy wlać ekstrakt waniliowy, wsypać stopniowo mąkę, cały czas ucierając i dodając do po łyżce ubitej piany z białek. Całość ponownie zmiksować mikserem, aż do uzyskanie jednolitej masy. Następnie zmiksowane składniki przełożyć do rękawa cukierniczego i wycisnąć je na wysmarowany wcześniej papier do pieczenia w kształt języczków.
Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec do chwili, aż ciasto cię zarumieni. Wtedy wyciągnąć z piekarnika.
Przygotować posypkę: tartą skórkę pomarańczowa wymieszać z cukrem pudrem, po czym wymieszanymi składnikami posypać jeszcze gorące ciasto. Gotowe przełożyć na talerz i pozostawić do ostygnięcia.
Komentarze (0)