Knedliki
Oceń:
(2 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 7592
Składniki:
- 2 duże bułki zwykłe
- 400 g mąki
- 30 g masła
- 4 łyżki mleka
- 1 jajko
- 1 proszek do pieczenia
- sól
Opis przygotowania:
Bułki kroimy w kostkę i razem z masłem smażymy na patelni na lekko złoty kolor. Do miski wsypujemy mąkę, połowę proszku do pieczenia, jajko, mleko, sól i wyrabiamy na gładkie ciasto. Do wyrobionego ciasta dodajemy usmażoną bułkę. Jeszcze raz wyrabiamy całe ciasto i zostawiamy je do 5 minut. Po tym czasie ciasto kroimy na połowę, formujemy z niego dwie długie bułki, tak jakby bagietki i gotujemy około 20 minut na małym ogniu przewracając je na drugą stronę po połowie gotowania. Po ugotowaniu wyciągamy, osuszamy i kroimy. Podajemy z ketchupem lub okraszone tłuszczem.
Komentarze (3)
Odkąd wypróbowałam w Czechach szaleję za knedlikami :D Z gulaszem pycha!
pyszny jest knedel z gulaszem:))
Z ketchupem??? To zbrodnia na knedliku...