Klopsy faszerowane serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2476
Składniki:
- 500 g mielonego mięsa wołowego
- 150 g sera feta
- 40 g masła
- 2 jajka
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżeczka ostrej papryki chili
- 1 łyżeczka mielonego oregano
- pęczek jarmużu
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Jarmuż umyć i osączyć z wody. Mięso mielone przełożyć do miski. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do mięsa. Ser feta pokroić na drobne kawałeczki i dodać do pozostałych składników. Wbić do tego jajka, doprawić solą, pieprzem, oregano, papryką chili i dokładnie wyrobić ręcznie na jednolitą masę. Z wyrobionej masy uformować małe kulki, a następnie smażyć je na średnim ogniu na mocno rozgrzanym maśle na patelni na rumiany kolor. Usmażone ściągnąć z ognia, osączyć z tłuszczu, nabić na małe wykałaczki i przełożyć na talerz. Całość posypać pokrojonym drobno jarmużem.
Komentarze (0)