Kartacze
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3405
Składniki:
- 3 kg ziemniaków
- 1/2 kg wołowiny
- 1/2 kg wieprzowiny
- 20 dag surowego boczku
- 1 cebula
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- majeranek
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
2 kg ziemniaków zetrzeć na tarce z małymi oczkami, odcisnąć sok do miski i pozostawić go na 2 godziny. 1 kg ziemniaków ugotować w mundurkach w osolonej wodzie. Po ugotowaniu obrać, ugnieść i połączyć z tartymi ziemniakami. Z odstawionej wcześniej miski odlać wodę, a skrobię dodać do ziemniaków. Posolić i wyrobić na jednolitą masę. Mięso i cebulę drobno pokroić i podsmażyć ok. 15 minut. Doprawić majerankiem, solą i pieprzem. Z ciasta ziemniaczanego uformować gruby wałek i odrywać małe kawałki, które należy spłaszczyć na dłoni, położyć na nich po jednej łyżeczce masy mięsnej i uformować z nich okrągłe kluski. Gotować we wrzącej wodzie, lekko osolonej ok. 10 minut. Po ugotowaniu wyłożyć na talerz i obsypać skwarkami boczku z cebulą i majerankiem.
Komentarze (0)