Karp w sezamie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2789
Składniki:
- 1,5 kg karpia
- 10 dag ziarna sezamowego
- 10 dag bułki tartej
- 5 cm korzenia imbiru
- 1 cebula
- 1 marchew
- 1 mały seler
- 1 jajko
- 6 łyżek oleju
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Karpia sprawić, oczyścić z łusek, odciąć łeb i płetwy, pokroić w dzwonki o grubości do 3 cm. Skropić go sokiem z cytryny, posolić i oprószyć pieprzem. Włożyć na 15 minut do lodówki. W tym czasie obrać warzywa, korzeń imbiru, pokroić je w słupki wielkości zapałek. Jajko roztrzepać na talerzu, wyciągnąć z lodówki karpia, zanurzyć dzwonki w jajku, następnie obtoczyć je w ziarnach sezamu, a potem w bułce tartej. Rozgrzać mocno olej na patelni i wrzucić dzwonki smażąc je z obu stron na złoty kolor. Usmażonego karpia układamy na talerzu. Pokrojone warzywa, imbir i cebule wrzucamy również na gorący olej i podsmażamy je przez około 3 minuty do czasu aż staną się chrupkie. Po ich usmażeniu układamy je na kawałkach ryby.
Komentarze (0)