Karmelowe żółwie
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1982
Składniki:
- 90 g cukierków karmelowych
- 30 dag orzechów włoskich
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 arkusz papieru do pieczenia
Opis przygotowania:
Orzechy obrać z łupiny i podzielić na połowy. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia. Na papier wyłożyć po 4 złączone ze sobą cukierki karmelowe (2 na górze, 2 na dole). Następnie wstawić piekarnika rozgrzanego do temp. 350 stopni i trzymać do czasu, aż cukierki zaczną się roztapiać. Wówczas należy je wyciągnąć, na gorące wcisnąć połowy orzechów, tworząc nogi żółwi i pozostawić do ostygnięcia. Czekoladę połamać na drobne kawałki, przełożyć do rondla, rozpuścić na małym ogniu, polać nią żółwie i poczekać, aż zastygnie.
Komentarze (0)