Kapusta z ryżem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2383
Składniki:
- 1 kg kapusty świeżej lub kiszonej
- 2 szklanki wywaru warzywnego z kostki
- 230 cebuli
- 135 g ryżu
- 4 pomidory
- 85 g przecieru pomidorowego
- 60 g oleju
- 85 g masła
- sok z 1 cytryny
- 2 liście laurowe
- sól
- pieprz
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Przygotować wywar z kostki warzywnej. Kapustę poszatkować w słomkę (jeżeli mamy kiszoną to należy odcisnąć z niej nadmiar wody). Cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na maśle w odpowiednim naczyniu. Do cebuli dodać pokrojone drobno pomidory, poszatkowaną kapustę i zalać przyrządzonym wcześniej wywarem. Dodać do tego liście laurowe, pieprz, sól, przecier pomidorowy i dusić pod przykryciem 15 minut. Po tym czasie wymieszać, dodać ryż, polać sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem do smaku i dusić pod przykryciem przez 20 minut. Gotową kapustę przełożyć na talerz, posypać natką zielonej pietruszki i podawać na gorąco.
Komentarze (0)