Kanapki z bobem, mietą, rukolą i serem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1721
Składniki:
- 30 g zielonego bobu
- 3 łyżki tartego sera Pecorino Toscano
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 bagietka
- garść świeżej mięty
- pęczek rukoli
- sól
- pieprz świeżo zmielony
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Miętę oraz rukolę pokroić drobno i przełożyć do miski. Bób przełożyć do rondla, zalać go 1 l lekko osolonej wody, ugotować do miękkości i odcedzić. Następnie obrać go ze skóry, pokroić drobno i dodać do składników w misce. Czosnek obrać ze skóry, przepuścić przez praskę i dodać do składników. Następnie dodać do tego tarty ser, wlać oliwę z oliwek, sok z cytryny, po czym całość doprawić do smaku szczyptą soli, świeżo zmielonego pieprzu i dokładnie wymieszać. Bagietkę pokroić na kromki, nałożyć na nie wymieszane wcześniej składniki i wszystko przełożyć na talerz.
Komentarze (0)