Juha (kompot z suszonych owoców)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 1829
Składniki:
- 250 g suszonych jabłek
- 250 g suszonych gruszek
- 250 g suszonych śliwek kalifornijskich bez pestek
- 250 g suszonych moreli
- 100 g cukru
- 3 łyżki soku cytrynowego
- 3 l przegotowanej, przestudzonej wody
- 2 łyżki miodu lipowego
- 1 łyżka tartej skórki z cytryny
- 0,5 łyżeczki tłuczonych goździków
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
Opis przygotowania:
Wszystkie suszone owoce opłukać pod bieżącą wodą i osaczyć z jej nadmiaru na sicie. Owoce te przełożyć razem do jednego rondla, zalać je 1 l przegotowanej i przestudzonej wody i moczyć przez 1 godzinę. Następnie wlać do tego 2 l pozostałej przegotowanej oraz przestudzonej wody, wsypać cukier, tłuczone goździki i dodać do tego tartą skórkę z cytryny. Całość postawić na średnim ogniu i gotować pod przykryciem do miękkości owoców. Kiedy owoce zmiękną, wszystko doprawić do smaku sokiem cytrynowym, mielonym cynamonem, zagotować, po czym ściągnąć z ognia i przelać do dzbanka.
Komentarze (0)