Jajka w curry z fasolką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1412
Składniki:
- 300 g zielonej fasolki szparagowej
- 6 jaj
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka curry
- 1 cebula
- 1 łyżeczka mielonych nasion kolendry
- 1 łyżeczka mielonego kminku
- 1 szklanka wody
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki kurkumy
- sól
- pieprz czerwony mielony
- natka zielonej pietruszki
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Pomidory pokroić w kostkę. Fasolkę przełożyć do rondla, zalać 1 l lekko osolonej wody i ugotować do miękkości. Po ugotowaniu odcedzić i wyłożyć na talerz. Jajka włożyć do rondla, zalać je wodą tak, aby nie wystawały i ugotować na twardo. Po ugotowaniu odcedzić, obrać ze skorupek, przekroić na połowy i przełożyć na talerz. Rozgrzać mocno oliwę z oliwek na patelni, wsypać do niej mielony kminek, wymieszać i smażyć przez 15 sekund na średnim ogniu. Potem cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, pokroić drobno i dodać do smażonego kminku. Wsypać do tego mielone nasiona kolendry, kurkumę, curry, cynamon i dodać pokrojone wcześniej pomidory. Wlać do tego wodę. Całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu czerwonego, dobrze wymieszać i gotować przez 10 minut. Po tym czasie składniki ściągnąć z ognia i dodać do jaj na talerzu. Wszystko udekorować pokrojoną natką zielonej pietruszki i podawać do spożycia razem z ugotowaną fasolką szparagową.
Komentarze (0)