Jagnięcina wędzona z ryżem i ogórkiem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1526
Składniki:
- 8 plastrów wędzonej polędwicy jagnięcej
- 4 plastry suszonego nori
- 2 zielone ogórki
- 2 szklanki kleistego ryżu
- 1 szklanka wrzącej wody
- 1 łyżeczka mielonej kolendry
- 1 łyżka rozpuszczonego masła
- sól
Opis przygotowania:
Nori sparzyć wrzącą wodą i osączyć z jej nadmiaru. Ogórki umyć, osączyć z wody, obrać ze skóry, pokroić w cienkie plastry i wyłożyć na talerz. Ryż opłukać pod bieżącą wodą, przesypać go do rondla, zalać 4 szklankami lekko osolonej wody i ugotować na sypko. Po ugotowaniu wlać do niego roztopione masło, wsypać mieloną kolendrę i wymieszać. Następnie przełożyć na plastry wędzonej jagnięciny, po czym całość zawinąć w namoczone wcześniej nori i dodać do ogórków na talerzu.
Komentarze (0)