Jabłka w karmelu z orzechami i czekoladą
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 1847
Składniki:
- 250 g plastycznego, czekoladowego lukru
- 4 słodkie jabłka
- 4 patyczki szaszłykowe
- Karmel:
- 220 ml śmietany 30%
- 180 g cukru
- 50 g mielonych orzechów laskowych
- szczypta soli
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, przełożyć do rondla w całości i szybko zagotować na średnim ogniu, aby zmiękły, ale ich nie rozgotowywać. Po zagotowaniu jabłka odcedzić, dobrze przestudzić i nabić na patyczki szaszłykowe.
Przygotować karmel: na patelnię przesypać cukier i podgrzewać go na małym ogniu bez mieszania do chwili, aż zacznie się sam karmelizować. Kiedy uzyskamy bursztynowy kolor z karmelizowanego cukru, wlać do niego śmietanę. Następnie całość dobrze wymieszać, po czym zagotować i ściągnąć z ognia. Wsypać do tego mielone orzechy, szczyptę soli, ponownie dokładnie wymieszać i lekko przestudzić.
W przestudzonym karmelu zanurzyć ugotowane wcześniej jabłka, a potem wszystko udekorować plastycznym lukrem czekoladowym.
Przygotować karmel: na patelnię przesypać cukier i podgrzewać go na małym ogniu bez mieszania do chwili, aż zacznie się sam karmelizować. Kiedy uzyskamy bursztynowy kolor z karmelizowanego cukru, wlać do niego śmietanę. Następnie całość dobrze wymieszać, po czym zagotować i ściągnąć z ognia. Wsypać do tego mielone orzechy, szczyptę soli, ponownie dokładnie wymieszać i lekko przestudzić.
W przestudzonym karmelu zanurzyć ugotowane wcześniej jabłka, a potem wszystko udekorować plastycznym lukrem czekoladowym.
Komentarze (0)