Jabłka faszerowane w cieście
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3203
Składniki:
- 250 g mrożonego ciasta francuskiego
- 15 g borówek amerykańskich
- 4 jabłka Champion
- 2 łyżki gotowego syropu klonowego
- 1 jajko
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 0,5 szklanki letniej wody
Opis przygotowania:
Owoce umyć i osączyć z wody. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne ostrym nożykiem (nie przecinając jabłek). Do wydrążonych jabłek wsypać borówkę amerykańską, wlać syrop klonowy i posypać cynamonem. Ciasto francuskie rozmrozić, wysmarować letnią wodą, po czym zawinąć w nie wcześniej faszerowane jabłka. Jajko wbić do rondla, roztrzepać widelcem i wysmarować zawinięte składniki. Całość przełożyć do odpowiedniego naczynia do zapiekania faszerowanymi jabłkami do góry i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 185°C i piec na złoty kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika i posypać cukrem pudrem.
Komentarze (0)