Gołąbki z kaszy gryczanej z mięsem
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 15361
Składniki:
- 1 główka kapusty (1,5 kg)
- 5 cebul
- 1 szklanka bulionu
- 1 szklanka kaszy gryczanej
- 2 szklanki wody
- 1/2 kg mięsa mielonego (wołowo-wieprzowe)
- sól
- pieprz
- olej do podsmażenia cebuli
Opis przygotowania:
Kapustę obrać z wierzchnich liści, obgotować w lekko osolonej wodzie i zdjąć kolejne liście. Kaszę gryczaną przygotować w następujący sposób: 2 szklanki wody zagotować, na wrzątek wrzucić szklankę kaszy. Gotować na małym ogniu, aż kasza wchłonie wodę i zrobi się sypka. Podczas gotowania często mieszamy. Po ugotowaniu czekamy, aż wystygnie pod przykryciem. Następnie kroimy obraną cebulę w kostkę i smażymy na oleju. cebulę, mielone mięso, pieprz i sól dodajemy do wystudzonej kaszy i wszystko dokładnie mieszamy. Farsz można również doprawić do smaku maggi. Powstałą masę dzielimy na 8 porcji, każdą porcję nakładamy na liść kapusty i zawijamy. Na dnie garnka, w którym gotujemy gołąbki kładziemy liście tak, aby zakryły dno. Potem układamy warstwami gołąbki, zalewamy 1 szklanką bulionu i dusimy pod przykryciem około 2 godzin, aż będą miękkie.
Komentarze (7)
już jadłam takie gołąbki i są super
Właśnie robię takie gołąbki. A czy będą super, to się okaże.
lepsze niż z ryżem-pycha! mmmniam
Właśnie zrobiłam te gołąbki i są pyszne,częściej postaram je robić
wlasnie kupilem kapuste w polskim sklepie i bede robil te oto golebie, slyszalem ze wala konia.
super sa te golabki wlasnie je zrobilam i wszystkim smakuja
" Gość
2011-07-06, 15:55 | #
wlasnie kupilem kapuste w polskim sklepie i bede robil te oto golebie, slyszalem ze wala konia."
Cóż polaczki za granicą to patałachy!!!!