Frytki po meksykańsku
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3910
Składniki:
- 200 g chipsów z tortilli o smaku serowym
- 15 g tartego sera cheddar
- 5 dużych ziemniaków
- 2 jajka
- 2 pomidory
- 2 łyżki czarnych oliwek w zalewie
- pęczek szczypiorku
- sól
- olej do głębokiego smażenia
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić na małe kawałki. Chipsy z tortilli pokruszyć na drobne kawałeczki i wymieszać z tartym serem cheddar. Jajka roztrzepać widelcem w misce ze szczyptą soli oraz pieprzu. Potem dodać do tego pokrojone ziemniaki i dokładnie wymieszać, aby się namoczyły. Namoczone ziemniaki obsypać pokruszonymi chipsami z serem, po czym wszystko włożyć do mocno rozgrzanego, głębokiego oleju na patelni i smażyć na złoty kolor. Usmażone osączyć z tłuszczu i przełożyć do odpowiedniego naczynia. Pomidory pokroić w drobną kostkę i dodać do potrawy wraz z osączonymi z zalewy i pokrojonymi czarnymi oliwkami. Całość posypać pokrojonym szczypiorkiem.
Komentarze (1)
Prosty i chyba ogromnie smakowity przepis. Szkoda, że nie podajesz jak długo należy smażyć jedna partie ziemniaczków... al dente?