Fattoush (sałatka)

Oceń:
(0 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 1 os.
  • Odsłony: 2142
Fattoush (sałatka)
fot. Arousing Appetites / CC-BY-SA 3.0

Składniki:

  • 4 rzodkiewki
  • 2 placki tortilli
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 pomidory
  • 1 zielony ogórek szklarniowy
  • 1 główka sałaty rzymskie
  • 1 czerwona cebula
  • 1 żółta papryka
  • natka zielonej pietruszki
  • pieprz ziołowy
  • sól

Opis przygotowania:

Warzywa umyć i osączyć z wody. Rzodkiewkę oraz ogórka pokroić w cienkie talarki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w drobna kostkę. Sałatę podzielić na liście. Cebulę czerwoną obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę. Pomidory pokroić w kostkę. Następnie placki tortilli pokroić na małe kawałki, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu i lekko przyrumienić, na średnim ogniu. Po przyrumienieniu ściągnąć z ognia i przełożyć do miski. Do tortilli dodać wszystkie pokrojone wcześniej warzywa, sałatę i natkę zielonej pietruszki. Całość skropić oliwą z oliwek, doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzem ziołowym i dokładnie wymieszać.

Komentarze (0)

Podobne przepisy

Więcej przepisów