Fajita z kurczakiem i sosem serowym
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3557
Składniki:
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 6 łyżek oleju
- 2 piersi z kurczaka
- 2 czerwone papryki
- 2 zielone papryki chilli
- 2 placki tortilli
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól
- pieprz
- Na sos serowy:
- 250 ml gorącego mleka
- 4 łyżki śmietany
- 4 łyżki tartego sera ementaler
- 4 łyżki tartego sera gruyere
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
Opis przygotowania:
Wszystkie warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Placki tortilli skropić 1/2 szklanki wody, a następnie rozgrzać na patelni bez tłuszczu i przełożyć na talerz. Piersi z kurczaka umyć, osączyć z wody, oprószyć pieprzem oraz solą, pokroić w kostkę i zrumienić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju, po czym wyłożyć na tortillę. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na 3 łyżkach rozgrzanego oleju. Do cebuli dodać pokrojoną w plastry i pozbawioną nasion paprykę, smażyć przez 2 minuty i przełożyć na piersi z kurczaka.
Całość posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Przyrządzić sos serowy: mąkę i masło zmieszać ze sobą, na rozgrzanej patelni zrobić jasna zasmażkę. Do zasmażki wlać gorące mleko, dodać tarty ser i cały czas mieszać drewnianą łyżką na małym ogniu, aż do powstania gotowego sosu serowego. Fajitę polać gotowym sosem serowym, jogurtem naturalnym i pikantnym keczupem.
Całość posypać pokrojonym drobno szczypiorkiem.
Przyrządzić sos serowy: mąkę i masło zmieszać ze sobą, na rozgrzanej patelni zrobić jasna zasmażkę. Do zasmażki wlać gorące mleko, dodać tarty ser i cały czas mieszać drewnianą łyżką na małym ogniu, aż do powstania gotowego sosu serowego. Fajitę polać gotowym sosem serowym, jogurtem naturalnym i pikantnym keczupem.
Komentarze (2)
Sos pycha bardzo bi smakuje
ja uzywam gotowch sosow w sloiku :) w Lidlu zawsze jest taki na tygodniu meksykanskim, za 5zl.bardzo smaczny, poza tym zawsze mozna dorzucic do niego cos swojego :) ale danie jako calosc jedno z moich ulubionych!polecam!