Dżem bananowo-bazyliowy
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2660
Składniki:
- 500 g cukru
- 30 g świeżej bazylii
- 2 kg bananów
- 1 szklanka świeżo wyciśniętego soku cytrynowego
- 0,5 łyżeczki mielonego anyżu
- 0,5 łyżeczki mielonych goździków
Opis przygotowania:
Bazylię oraz banany umyć i osączyć z wody. Bazylię posiekać drobno. Banany obrać ze skóry, pozbawić końcówek, pokroić w kostkę i przełożyć do rondla. Następnie zasypać je cukrem, wsypać mielone goździki oraz anyż i wlać wyciśnięty sok z cytryny. Składniki postawić na małym ogniu, wymieszać i gotować do czasu, aż zaczną gęstnieć. Wtedy dodać do tego posiekaną wcześniej bazylię, ponownie wymieszać i gotować pod przykryciem przez 10 minut na średnim ogniu. Po tym czasie wszystko ściągnąć z ognia i przełożyć do małych słoiczków. Słoiczki zakręcić pokrywkami, po czym wstawić do rondla zalanego do połowy wodą i zagotować. Po zagotowaniu odstawić do ostygniecie w chłodne miejsce. Po 2 dniach podawać do spożycia.
Komentarze (0)