Dobre ciasto
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 3169
Składniki:
- 4 szklanki mąki
- 6 żółtek
- 1 1/2 kostki margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- cukier waniliowy
- proszek do pieczenia
- powidła śliwkowe
- 20 dkg orzechów
- białka
- 1 szklanka cukru
- krem karpatka
Opis przygotowania:
Z podanych składników zagnieść ciasto, podzielić na 2 części i wyłożyć na 2 jednakowej wielkości blaszki. Ciasto posmarować powidłami śliwkowymi. Na powidła dać ubite białka z 1 szklanką cukru. Na pianę dać pokruszone orzechy. Piec w piekarniku ok. 40-50 minut (pilnować bo szybko się przypala). Po upieczeniu na jedną blaszkę dać ugotowany krem karpatka, na to upieczone i odwrócone do góry dnem ciasto z drugiej blaszki. Wierzch polać polewą.
Komentarze (0)