Czekoladowe słoneczniki
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: 30-60 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2214
Składniki:
- 120 g masła
- 50 g kakao
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 240 ml wrzącej wody
- Na lukier:
- 200 g gorzkiej czekolady
- 3 łyżki letniej wody
- 2 łyżki soku cytrynowego
- 1 łyżeczka kurkumy
Opis przygotowania:
Kakao przesypać do miski, zalać wrzącą wodą i dokładnie wymieszać, aby się rozpuściło. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Następnie do utartej masy wbić jajka, wsypać sól, dodać ekstrakt waniliowy, mąkę, proszek do pieczenia i wszystko razem utrzeć. Do utartych składników wlać rozpuszczone kakao i wymieszać. Powinna powstać masa o konsystencji gęstej śmietany. Wtedy wszystko przelać do odpowiednich foremek, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 200 stopni i piec przez 15-20 minut. Potem wyciągnąć i przestudzić.
Przygotować lukier: cukier puder rozetrzeć z letnią wodą, sokiem cytrynowym oraz kurkumą na szklistą masę. Następnie przełożyć ją do szprycy i wycisnąć jako kształty liści na przestudzone ciasto. Kiedy lukier zacznie krzepnąć, połamać czekoladę na drobne kawałki i rozpuścić ją na małym ogniu. Rozpuszczoną przełożyć do kolejnej szprycy i wycisnąć na środek ciastek.
Przygotować lukier: cukier puder rozetrzeć z letnią wodą, sokiem cytrynowym oraz kurkumą na szklistą masę. Następnie przełożyć ją do szprycy i wycisnąć jako kształty liści na przestudzone ciasto. Kiedy lukier zacznie krzepnąć, połamać czekoladę na drobne kawałki i rozpuścić ją na małym ogniu. Rozpuszczoną przełożyć do kolejnej szprycy i wycisnąć na środek ciastek.
Komentarze (0)