Coddle
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3094
Składniki:
- 250 g parówek
- 24 g szynki wędzonej w plastrach
- 6 ziemniaków
- 2 marchewki
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oleju
- 2 szklanki bulionu warzywnego z kostki
- 1 pietruszka (korzeń)
- 1 szklanka cydru jabłkowego
- 1 łyżeczka suszonej kolendry
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa umyć i osączyć z wody. Ziemniaki obrać ze skóry i pokroić w grubsze plastry. Marchew z pietruszką obrać ze skóry i pokroić na kawałki. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry, po czym cebulę pokroić w ćwiartki, a czosnek na połówki. Rozgrzać olej w rondlu, dodać pozbawione skróry parówki i smażyć do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy dodać do tego pokrojone ziemniaki, cebulę, czosnek, marchew, pietruszkę i pokrojoną na kawałki szynkę wędzoną. Składniki zalać bulionem warzywnym, cydrem jabłkowym, wsypać suszona kolendrę, majeranek i gotować do miękkości składników. Pod koniec gotowania całość doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wymieszać i zagotować. Gotowe ściągnąć z ognia i przelać do miski.
Komentarze (0)