Ciasto smerfowe

Oceń:
(12 głosów)
  • Trudność: łatwe
  • Czas: do 30 minut
  • Porcje: 3-4 os.
  • Odsłony: 4869
Ciasto smerfowe
fot. telepathicparanoia / CC-BY-ND 2.0

Składniki:

  • 600 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki cukru pudru
  • Ciasto:
  • 5 jaj
  • 2 łyżki niebieskiego barwnika spożywczego
  • 0,5 szklanki mąki tortowej
  • 0,5 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 0,5 szklanki cukru pudru

Opis przygotowania:

Przygotować ciasto: białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić mikserem sztywną pianę. Do ubitej piany wsypać stopniowo cukier, dodać żółtka jaj i na końcu mąkę tortową oraz ziemniaczaną. Całość nadal ubijać mikserem, aż do utworzenia jednolitej masy. Wlać do tego barwnik spożywczy i całość ponownie dobrze zmiksować, po czym przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180°C i piec. Upieczenie ciasta sprawdzać patyczkiem. Jeżeli ciasto się do niego przylepia, to należy piec je dalej. Po upieczeniu ciasto wyciągnąć z piekarnika i dobrze przestudzić. Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem na puszystą pianę i nałożyć ją na upieczone wcześniej ciasto. Wszystko wstawić do 30 minut do lodówki.

Komentarze (3)

Te ciasto jest najlepsze a te co dają słabe zazdrosne sa

Słabe oceny to pewnie od tej baloniary i jej akolitów. Ciasto jest wybitne, wręcz smerfastyczne.

Ciasto jest nieziemskie i jedyne w swoim rodzaju. Ci którzy dają takie słabe oceny to się pewnie nie znają.

Podobne przepisy

Więcej przepisów