Ciasto owsiane z wiórkami kokosowymi
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2661
Składniki:
- Na ciasto:
- 2 szklanki wody
- 2 łyżki masła do wysmarowania blachy
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka owsa
- 1 łyżeczka mielonego cynamonu
- 1 łyżka brązowego cukru
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 jajko
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 0,5 kostki masła
- 0,5 łyżeczki tartej gałki muszkatołowej
- Na wierzch:
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki roztopionego masła
- 1 szklanka wiórek kokosowych
- 1 łyżka cukru pudru
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto. owies zalać 2 szklankami wody, ugotować do miękkości i odparować. Odparowany przełożyć do miksera, zmiksować i przełożyć do miski. Następnie wsypać do niego mąkę, cukier brązowy, cukier puder, cynamon oraz tartą gałkę muszkatołowa. Dodać do tego masło, wbić jajko, wlać ekstrakt waniliowy i z całości wyrobić gładkie ciasto. Wyrobione przełożyć na wysmarowaną masłem blachę do pieczenia.
Na wierzch: wiórki kokosowe wymieszać z rozpuszczonym masłem, mlekiem, cukrem pudrem i nałożyć na ciasto. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 280°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.
Na wierzch: wiórki kokosowe wymieszać z rozpuszczonym masłem, mlekiem, cukrem pudrem i nałożyć na ciasto. Wszystko wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 280°C i piec na rumiany kolor. Upieczone wyciągnąć z piekarnika, przestudzić i wyłożyć na talerz.
Komentarze (0)