Ciasto orzechowe
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: średnie
- Czas: ponad 60 minut
- Porcje: 5-6 os.
- Odsłony: 3275
Składniki:
- Ciasto:
- 50 dag mąki
- 20 dag cukru
- 20 dag margaryny lub masła
- 2 łyżki miodu płynnego
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej, rozpuszczonej w 2 łyżeczkach mleka
- Masa orzechowa:
- 25 dag posiekanych orzechów włoskich
- 2 łyżki miodu
- 10 dag cukru
- 10 dag masła
- Krem:
- 1,5 szklanki mleka
- 25 dag masła
- 15 dag cukru pudru
- 1 torebka budyniu waniliowego
Opis przygotowania:
Wymieszaj mąkę z sodą i posiekaj z masłem. Dodaj jajka, miód, cukier i wyrób. Podziel ciasto na dwie części, rozwałkuj na placki o średnicy 28 cm. Jeden ułóż w tortownicy i piecz przez 20 minut w temperaturze 180°C. Gdy przestygnie - przełóż na czystą ściereczkę. Stop masło z miodem i cukrem, dodaj orzechy, wymieszaj i odstaw do przestygnięcia. Do tortownicy włóż drugi placek, rozsmaruj na nim ostudzoną masę orzechową, wstaw do piekarnika i upiecz podobnie jak pierwszy. Ugotuj budyń na mleku i wystudź. Masło utrzyj z cukrem, dodając porcjami zimny budyń. Tak przygotowanym kremem posmaruj wystudzone ciasto z masą orzechową i przykry drugim plackiem, lekko go dociskając.
Komentarze (2)
Będę piekła właśnie orzechowca na sylwestra :) Ja dodaję na wierzch jeszcze polewę czekoladową i skruszone orzechy z kawałkami mandarynek - pycha!
Ciasto jest boskie!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!