Ciastka biało-czarne
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2178
Składniki:
- 400 g gorzkiej czekolady
- 400 g białej czekolady
- 1 łyżka masła do wysmarowania papieru do pieczenia
- Ciasto:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 150 g cukru
- 2 łyżki mąki z tapioki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 jajko
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać ją z cukrem oraz proszkiem do pieczenia. Następnie wbić do niej jajko, dodać mąkę z tapioki i zagnieść gładkie ciasto. Zbić je w kulę, zawinąć w folię spożywczą i wstawić na 40 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć, rozwałkować na grubość 5 mm i wyciąć krążki kubkiem. Krążki ciasta przełożyć na wysmarowany masłem papier do pieczenia na blasze i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190°C. Piec na rumiany kolor, po czym wyciągnąć i przestudzić. Następnie czekoladę białą oraz gorzką połamać na drobne kawałeczki. Każdą z osobna rozpuścić w osobnym rondlu na płynną masę na małym ogniu. Połówki przestudzonych ciastek wysmarować najpierw jednym rodzajem czekolady, a po wystygnięciu wysmarować pozostałe części ciastek drugim rodzajem.
Komentarze (0)