Chleb markouk
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 1 os.
- Odsłony: 923
Składniki:
- 200 g oliwek zielonych oliwek w zalewie
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżeczki suchych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 1 szklanka ciepłej wody
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Drożdże przesypać do kubka, zalać je ciepłą woda, zasypać cukrem, rozetrzeć na jednolita masę i odstawić na 10 minut w ciepłe miejsce. Następnie mąkę przesypać do miski i wymieszać ją ze szczyptą soli. Do wymieszanej mąki przelać roztarte wcześniej drożdże i z całości zagnieść ciasto. Nakryć je wilgotną ściereczką i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. Po tym czasie do wyrobionego ciasta wlać oliwę z oliwek i jeszcze raz dobrze wyrobić ręcznie. Wyrobione ciasto podzielić na małe kawałki i rozwałkować je na grubość 3 mm. Następnie przełożyć je na dobrze rozgrzaną, półkolistą blachę do pieczenia. Całość piec z obu stron na rumiany kolor. A gotowe ściągnąć z blachy i podawać z osączonymi zielonymi oliwkami.
Komentarze (0)