Chiles en nogada
Oceń:
(3 głosy)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 4387
Składniki:
- 300 g mielonego mięsa wołowego
- 200 ml śmietany 18 %
- 5 g orzeszków pinii
- 5 g rodzynek
- 5 g suszonych moreli
- 3 łyżki oleju
- 3 zielone papryki poblano
- 2 pomidory
- 2 ząbki czosnku
- 1 granat
- 0,5 łyżeczki mielonego tymianku
- 0,5 łyżeczki mielonego cynamonu
- 0,5 łyżeczki mielonego estragonu
- natka selera do dekoracji
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Rodzynki oraz morele sparzyć 1 szklanką wrzącej wody i osączyć z jej nadmiaru. Warzywa oraz granata umyć i osączyć z wody. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w kostkę. Cebulę oraz czosnek obrać ze skóry, pokroić drobno i zeszklić na rozgrzanym oleju na patelni. Do zeszklonych składników dodać mięso mielone, orzeszki pinii, mielony tymianek, estragon, szczyptę soli i pieprzu. Składniki wymieszać i smażyć przez 1,5 minuty na średnim ogniu. Potem dodać do tego pokrojone w kostkę pomidory, paprykę, sparzone wcześniej rodzynki i morele. Całość wymieszać i dusić pod przykryciem przez 3 minuty.Następnie ściągnąć z ognia, przełożyć na talerz i polać śmietaną. Granata przekroić na połówki, wyłuskać nasiona i dodać do potrawy. Wszystko udekorować natką selera.
Komentarze (0)