Chevapcici
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 3-4 os.
- Odsłony: 2236
Składniki:
- 300 mielonego mięsa wołowego
- 300 g mielonego mięsa wieprzowego
- 30 g wędzonego boczku w plastrach
- 1 jajko
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 0,5 łyżeczki mielonej kolendry
- 0,5 łyżeczki suszonego majeranku
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- natka zielonej pietruszki
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Wołowe i wieprzowe mięso mielone przełożyć razem do jednej miski. Natkę zielonej pietruszki umyć, osączyć z wody, drobno posiekać i dodać do mięsa w misce. Czosnek z cebulą obrać ze skóry, posiekać drobno i dodać do składników. Całość doprawić do smaku szczyptą soli, pieprzu, suszonym majerankiem, tymiankiem, kolendrą i wbić do tego jajko. Następnie całość dokładnie wyrobić ręcznie, uformować z tego podłużne, małe rulony i obwinąć je wędzonym boczkiem. Wszystko związać dratwą i przełożyć na ruszt rozpalonego grilla. Grillować z każdej strony do chwili zarumienienia się, wtedy ściągnąć z grilla i przełożyć na talerz.
Komentarze (0)