Cataplana wegetariańska
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 3111
Składniki:
- 200 ml koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 2 pomidory
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 zielona cukinia
- 1 cebula
- 0,5 łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego
- 0,5 łyżeczki suszonej kolendry
- sól
- pieprz
Opis przygotowania:
Warzywa dokładnie umyć i osączyć z wody. Cukinię pokroić na kawałki. Paprykę pozbawić nasion i pokroić w cienkie plastry. Cebulę z czosnkiem obrać ze skóry i pokroić w plastry. Pomidory pokroić w ćwiartki. Następnie wszystkie pokrojone warzywa przełożyć na aluminiową tackę od grilla i zrumienić na rozpalonym grillu. Zrumienione przełożyć do metalowego, zamykanego naczynia i zalać całość koncentratem pomidorowym. Składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu, wsypać kumin rzymski, suszoną kolendrę i dokładnie wymieszać. Następnie naczynie zamknąć i dusić w nim do miękkości warzyw na średnim ogniu. Gotowe danie podawać w naczyniu, w którym się przyrządzało.
Komentarze (0)