Bułki domowe z jajkami i szynką
Oceń:
(1 głos)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1634
Składniki:
- 4 jajka
- 4 plastry szynki wędzonej
- 2 łyżki pikantnego keczupu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- Na ciasto:
- 5 g drożdży
- 3,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki letniego mleka
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
Opis przygotowania:
Przygotować ciasto: drożdże rozetrzeć z cukrem oraz letnim mlekiem i odstawić na 5 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesypać na stolnicę i wymieszać z proszkiem do pieczenia i solą. Do wymieszanych składników wlać roztarte drożdże i z całości wyrobić ciasto. Podsypać je mąką kukurydzianą, szybko zagnieść, uformować małe kulki, je spłaszczyć je z obu stron, skropić niewielką ilością oliwy z oliwek i przełożyć na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu. Smażyć z obu stron pod przykryciem na średnim ogniu do czasu, aż się przyrumienią. Wtedy ściągnąć je z ognia, przestudzić i przekroić na połówki. Następnie przekrojone posmarować pikantnym keczupem i wyłożyć plastrami szynki wędzonej. Jajka wbić do 1 l gotującej się wody w rondlu i gotować do czasu, aż się zetną. Wtedy łyżką cedzakową odcedzić, osączyć z wody i dodać do składników. Całość nakryć przekrojoną bułką.
Komentarze (0)