Beza z jagodami i śmietaną
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: średnie
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1004
Składniki:
- 4 białka jaj
- 2 łyżki cukru pudru
- 0,5 łyżeczki niebieskiego barwnika spożywczego
- Ponadto:
- 250 ml śmietany kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- 1 szklanka jagód
Opis przygotowania:
Jagody umyć i odsączyć z wody.
Przygotować bezę: białka jaj przełożyć do miski i dodać do nich cukier puder. Całość ubić całość mikserem na sztywną pianę. Po ubiciu wlać do tego niebieski barwnik spożywczy i jeszcze raz ubić mikserem. Wszystko przełożyć do szprycy i wycisnąć na papier do pieczenia wyłożony na blasze do pieczenia. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez 15 minut. Po tym wyłączyć piekarnik i dobrze przestudzić. Po przestudzeniu bezę wyciągnąć z piekarnika.
Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem i nałożyć ją na upieczoną wcześniej bezę. Wszystko posypać jagodami.
Przygotować bezę: białka jaj przełożyć do miski i dodać do nich cukier puder. Całość ubić całość mikserem na sztywną pianę. Po ubiciu wlać do tego niebieski barwnik spożywczy i jeszcze raz ubić mikserem. Wszystko przełożyć do szprycy i wycisnąć na papier do pieczenia wyłożony na blasze do pieczenia. Następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C i piec przez 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 120°C i piec jeszcze przez 15 minut. Po tym wyłączyć piekarnik i dobrze przestudzić. Po przestudzeniu bezę wyciągnąć z piekarnika.
Śmietanę kremówkę ubić mikserem z cukrem pudrem i nałożyć ją na upieczoną wcześniej bezę. Wszystko posypać jagodami.
Komentarze (0)