Ajo blanco (chłodnik hiszpański)
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 2055
Składniki:
- 200 g łuskanych migdałów
- 30 g winogrona jasnego bezpestkowego
- 2 bułki zwykłe małe
- 2 szklanki przegotowanej przestudzonej wody
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- 2 łyżeczki octu jabłkowego
- 1 łyżka płatków migdałowych
- 1 łyżka kruszonego chleba razowego
- sól
- pieprz biały mielony
Opis przygotowania:
Winogrona umyć, osączyć z wody i przekroić na połowy. Bułki zwykłe pokruszyć na drobne kawałki i przełożyć je do miksera. Do pokruszonych bułek dodać łuskane migdały. Następnie dodać do tego obrany ze skóry czosnek, wlać oliwę z oliwek oraz ocet jabłkowy. Całość zalać przegotowaną przestudzoną wodą, zmiksować na jednolitą masę i przelać do rondla. Zmiksowane składniki doprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu białego, wymieszać i wstawić na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągnąć z lodówki i przelać na talerz.
Płatki migdałowe oraz kruszony chleb razowy razem przesypać na jedną patelnię bez tłuszczu i smażyć na małym ogniu do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wówczas ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy. Wszystko udekorować pokrojonym wcześniej winogronem.
Płatki migdałowe oraz kruszony chleb razowy razem przesypać na jedną patelnię bez tłuszczu i smażyć na małym ogniu do chwili, aż składniki zaczną się rumienić. Wówczas ściągnąć je z ognia i dodać do potrawy. Wszystko udekorować pokrojonym wcześniej winogronem.
Komentarze (0)