Æbleflæsk
Oceń:
(0 głosów)
- Trudność: łatwe
- Czas: do 30 minut
- Porcje: 2 os.
- Odsłony: 1402
Składniki:
- 200 g wędzonego boczku w plastrach
- 4 jabłka renety
- 4 kromki chleba razowego
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka brązowego cukru
- 0,5 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz mielony czarny
Opis przygotowania:
Jabłka umyć, osączyć z wody, pozbawić gniazd nasiennych, po czym miąższ wraz ze skóra pokroić w dużą kostkę. Cebulę obrać ze skóry i również pokroić w dużą kostkę. Chleb razowy wyłożyć na talerz. Plastry wędzonego boczku pokroić na małe kawałki, przełożyć je na rozgrzaną patelnię bez tłuszczu, oprószyć je szczyptą soli, pierzu, suszonym tymiankiem i smażyć na średnim ogniu do chwili, aż boczek dobrze się przyrumieni. Wtedy ściągnąć boczek z patelni i nałożyć go na chleb na talerzu. Do pozostawionego po smażeniu tłuszczu z wędzonego boczku na patelni dodać masło i wsypać do tego cukier brązowy. Składniki wymieszać, postawić na średnim ogniu i smażyć do chwili, aż się cukier rozpuści. Wówczas dodać do tego pokrojone wcześniej jabłka oraz cebulę. Składniki na patelni dokładnie wymieszać i smażyć pod przykryciem do chwili, aż się przyrumienią. Usmażone ściągnąć z ognia i dodać do całości na talerzu.
Komentarze (0)